My pets!
Hoefkatrol

Home

Mijn paarden
Hoefkatrol
My pets album
Mok en andere ziektes
Nog meer ziektes
Paardenpoëzie
Tips en andere informatie
Links
Mail me!!!

Wat is hoefkatrol eigenlijk?

In de hoef bevindt zich het straalbeen. Over dit straalbeen loopt een pees, zodat de hoef goed kan bewegen. Je kunt dit vergelijken met een touw dat over een katrol loopt.
Om te zorgen dat de pees makkelijk over het straalbeen kan glijden, is de achterkand van het straalbeen bekleedt met glad kraakbeen. Ook bevindt zich tussen de pees en het straalbeen de slijmbeurs. Dit is een zakje, gevuld met smerende gewrichtsvloeistof, waardoor de pees nog makkelijker over het straalbeen kan glijden.
Dit kan echter alleen goed functioneren, als de bloedtoevoer naar het been goed is. Is dit namelijk niet het geval, dan wordt te weinig zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd en te weinig afvalstoffen afgevoerd. Hierdoor ontstaat er slijtage en te weinig gewrichtsvloeistof. De pees gaat nu eigenlijk over het straalbeen schuren. Dit is allemaal heel pijnlijk en het gevolg is dat het paard kreupel gaat lopen.
 
Hoefkatrolontsteking wordt ingedeeld in 4 fasen. Fase 1 is het minst ernstig en fase 4 is zeer ernstig. Als een paard hoefkatrol in fase 4 heeft, wordt meestal besloten het dier uit zijn lijden te verlossen.

Oorzaken

Ik zal hier een aantal oorzaken noemen waardoor het paard hoefkatrol kan krijgen, maar er wordt hier zeer verschillend over gedacht:
- geen regelmatig en goed passend hoefbeslag
- erfelijkheid
- voeding
- gebruik
- bouw
- vorm van de hoeven
- conditie van het paard
 
Er zijn echter ook mensen die denken dat het paard hoefkatrol kan krijgen door een verkeerde manier van rijden. Zij zeggen namelijk dat het paard van nature scheef is en dat de ruiter onbewust in die scheve richting door gaat rijden, waardoor het paard dus steeds schever wordt. Door het paard laag proberen te rijden zonder het eerst te rechtrichten, kan het paard zich niet verzamelen en komt alle gewicht op de voorbenen terecht, die hierdoor overbelast raken. Hierdoor gaat het paard kreupel lopen. Door het paard weer opnieuw recht te richten en op de goede manier te verzamelen, zal het paard weer zuiver gaan lopen.
 
Ik ben het hier echter niet mee eens, omdat anders alleen paarden waar men dressuur mee probeert te rijden hoefkatrol zouden krijgen. Er zijn echter ook manegepaarden en recreatiepaarden die hoefkatrol krijgen, zonder dat men ooit geprobeerd heeft ze aan de teugel te rijden.
Het is logisch dat een paard met hoefkatrol minder of niet kreupel zal lopen als je het verzameld rijdt. Hierdoor wordt namelijk de voorhand (waar de pijn dus zit) ontlast. Als het paard minder pijn heeft, zal het ook minder kreupel lopen.

Behandelingen

Een aantal mogelijke behandelingen:
 
- een langere periode van rust, hierbij echter wel onbelaste beweging (aan de hand of in de wei), om toch de bloedsomloop te stimuleren.
- het koelen van de benen
- speciaal hoefbeslag in overleg met dierenarts en hoefsmid
- het paard rechtgericht gaan rijden (zie www.hoefkatrol.com)
 
Een aantal homeopatische middelen:
 
- Equiflexion vloeibaar
- Equiflexion plus
- Proflex (o.a duivelsklauw)
- Devil's Relief( (= duivelsklauw)
- Biosynov
- Biosynovia Complex
- Osteo Cure
- Equisyn Liquid Plus
- Easy Action
- Arnica Compositum Gel (voor betere doorbloeding)
 
Andere mogelijkheden:
- Armadillo Magneetpakket (voor het stimuleren van de bloedsomloop)
- hyralonzuur in het gewrichtspuiten (heb hierover gelezen, maar weet niet precies wat dit inhoudt. Informeer eventueel bij uw dierenarts)
 
Voor meer informatie www.paardendrogist.nl
 
 

Vergeet niet....

Hoefkatrolontsteking blijft altijd een zwakke plek bij het paard. Bij alles wat je doet met het paard, moet je er rekening meehouden. Zo heb ik uit ervaring geleerd dat te lang over de verharde weg stappen of even een snel galopje, het gevolg kan hebben dat het paard weer een aantal dagen kreupel is. Na een kreupelheid nooit te snel weer met werken beginnen. Heel langzaam opbouwen, anders is het paard zo weer kreupel. Springen kan ook heel fout zijn voor een paard met hoefkatrol, omdat alle gewicht bij de landing dan op de voorhoeven komt. Zelfs al loopt het paard een jaar zuiver, vergeet dan toch niet dat het paard hoefkatrol heeft en dit altijd terug kan komen.
 

de katrol

De voedingskanaaltjes in een hoef met hoefkatrol

Mok en andere ziektes