My pets!
Mok en andere ziektes

Home

Mijn paarden
Hoefkatrol
My pets album
Mok en andere ziektes
Nog meer ziektes
Paardenpoëzie
Tips en andere informatie
Links
Mail me!!!

Mok

Mok is een schimmel, maar het lijkt een huidziekte. Je voelt allemaal brobbeltjes op de benen van je paard en soms zie je hele grote korsten. Bij mok moet je zorgen dat je paard niet in het vocht loopt. Om het te bestrijden moet je de benen een keer per dag wassen met Badedas en daarna heel goed drogen. Bij de dierenarts kun je een flesje hydrocortiderm halen. Dit hoeft niet per se bij een veearts te zijn. Verder kun je het nog bestrijden met Acederm of mokzalf (verkrijgbaar bij de ruitershop).
Mok heeft niet altijd met vocht te maken. Het kan ook ontstaan door minuscule beschadigingen in de kootholte. Dit wordt droge mok genoemd. Droge mok is geen schimmel, maar een wond.
In sommige gevallen kun je beter niet met Badedas wassen, maar de korsten eraf halen en dan laten genezen.

Koliek

Koliek is buikkramp. Je kunt het herkennen doordat je paard gaat liggen en rollen. Vaak ademt hij zwaar. Soms stampt hij met zijn benen naar zijn buik of kijkt ernaar. Het kan ook zijn dat hij met voor en achterbenen uit elkaar gaat staan, alsof hij moet plassen. Als je paard koliek heeft moet je met hem gaan stappen en proberen hem niet te laten rollen. Liggen is niet zo erg, maar als hij gaat rollen kunnen zijn darmen in de knoop raken. Pas op: koliek kan dodelijk zijn. Als het niet overgaat bel je de dierenarts.
Maar wacht daar vooral NIET te lang mee. Soms helpt het om natte zemelen te geven.Houd ook in de gaten of het paard
poept en of zijn ontlasting normaal uitziet.
In het geval van gas-koliek kan de koliek over zijn als het paard een scheet laat.

Hoefbevangenheid

Bij hoefbevangenheid probeert het paard het gewicht van zijn tenen af te halen en het zakt door zijn hakken. In acute gevallen wil het paard niet lopen. De hoeven voelen warm aan. Hoefbevangenheid ontstaat door te veel voederen of vergiftiging. Ook heeft het paard vaak te veel gras gegeten. Hierdoor komen er stoffen in het bloed waardoor kleine bloedvaten in de voet zich vernauwen. Het gaat hierbij vaak om de bloedvaten rond de lamellen. In sommige gevallen sterven de lamellen af. Bij hoefbevangenheid moet men onmiddelijk de dierenarts waarschuwen. Het paard moet volledige rust krijgen. Pijnstillers verzachten de pijn en door met een licht kalmerend middel de bloeddruk te verlagen wordt ook de pijn verminderd. Speciaal hoefbeslag kan soms nodig zijn.

mok

In de toekomst zal ik nog meer ziektes op deze site proberen te zetten.

Tips en andere informatie